Aquest és un lloc web civilitzat per a la discussió pública

Tracteu aquest fòrum de discussió amb el mateix respecte amb què tractaríeu un parc públic. Nosaltres també som un recurs comunitari compartit: un lloc web per a compartir habilitats, coneixements i interessos mitjançant una conversa permanent.

Aquestes normes no són rígides i estrictes, sinó pautes per a ajudar el judici humà de la nostra comunitat i mantenir aquest lloc web net i endreçat per al debat públic civilitzat.

Millorem la discussió

Ajudeu-nos a fer d’aquest lloc web un lloc web ideal per a la discussió treballant sempre per millorar la discussió d’alguna manera, encara que sigui poca cosa. Si no esteu segur que la vostra publicació contribueix a la conversa d’alguna manera, penseu en el que voleu dir i torneu-ho a provar més tard.

Els temes tractats aquí ens importen, i volem que actueu com si també us importessin. Sigueu respectuós amb els temes i les persones que els discuteixen, fins i tot si no esteu d’acord amb alguna cosa del que es diu.

Una manera de millorar la discussió és descobrir les que ja estan en marxa. Dediqueu algun temps a navegar pels temes abans de respondre o de començar el vostre propi, i tindreu més possibilitats de conèixer altres persones que comparteixen els vostres interessos.

Sigueu amable, fins i tot quan no esteu d’acord

Potser voleu respondre a alguna cosa mostrant-vos en desacord. Això està bé. Però no oblideu criticar idees, no persones. Eviteu:

 • els insults
 • els atacs ad hominem
 • respondre al to d’una publicació en comptes de respondre al seu contingut
 • la rèplica instintiva, reflexa

En lloc d’això, proporcioneu contraarguments raonats que millorin la conversa.

Els vostres comptes de participació

Les converses que tenim aquí estableixen el to per a cada nouvingut. Ajudeu-nos a influir en el futur d’aquesta comunitat triant converses que facin d’aquest fòrum un lloc web interessant, i evitant les que no ho fan.

Discourse proporciona eines que permeten a la comunitat identificar col·lectivament les millors (i les pitjors) contribucions: adreces d’interès, gustos, banderes, respostes, edicions, etc. Utilitzeu aquestes eines per a millorar la vostra pròpia experiència i la de tothom.

Deixem la comunitat millor que com l’hem trobada.

Si veieu un problema, marqueu-ho amb una bandera

Els moderadors tenen una autoritat especial; són els responsables del fòrum. Però vós també. Amb la vostra ajuda, els moderadors poden ser facilitadors de la comunitat, no sols els vigilants o els policies.

Quan vegeu un mal comportament, no respongueu. Això fomenta el mal comportament reconeixent-lo, consumeix la vostra energia i fa perdre el temps de tothom. Simplement marca-ho amb una bandera. Si s’acumulen prou banderes, es durà a terme una acció, de manera automàtica o bé amb la intervenció del moderador.

Per a mantenir la comunitat, els moderadors es reserven el dret d’eliminar qualsevol contingut i qualsevol compte d’usuari per qualsevol motiu en qualsevol moment. Els moderadors no previsualitzen les publicacions noves; els moderadors i els operadors del lloc web no es responsabilitzen dels continguts publicats per la comunitat.

Sigeu sempre educat

No hi ha res que espatlli una conversa sana com la grolleria:

 • Sigueu educat. No publiqueu res que una persona raonable consideri un discurs ofensiu, abusiu o d’odi.
 • Manteniu-ho net. No publiqueu res obscè o sexualment explícit.
 • Respecteu-vos mútuament. No assetgeu ni ofengueu a ningú, no suplanteu cap persona ni exposeu la seva informació privada.
 • Respecteu el nostre fòrum. No publiqueu correu brossa ni feu actes vandàlics en el fòrum.

No són termes concrets amb definicions precises: eviteu la mera aparença de qualsevol d’aquestes coses. Si no esteu segur, pregunteu-vos com us sentiríeu si la vostra publicació aparegués a la primera pàgina del New York Times.

Aquest és un fòrum públic i els motors de cerca indexen aquestes discussions. Manteniu el llenguatge, els enllaços i les imatges segurs per a familiars i amics.

Manteniu les coses endreçades

Feu l’esforç de posar les coses al lloc web adequat, de manera que puguem dedicar més temps a parlar i menys a netejar. Així:

 • No inicieu un tema en la categoria incorrecta.
 • No publiqueu el mateix de manera encreuada en diversos temes.
 • No publiqueu respostes sense contingut.
 • No desvieu un tema canviant-lo a mitjan conversa.
 • No signeu les vostres publicacions: cada entrada té la vostra informació de perfil adjunta.

En comptes de publicar “+1” o “D’acord”, utilitzeu el botó ‘M’agrada’. En comptes de portar un tema existent en una direcció radicalment diferent, utilitzeu ‘Respon com a tema enllaçat’.

Publiqueu sols les vostres coses

No podeu publicar res digital que pertanyi a algú sense permís. No podeu publicar descripcions, enllaços o mètodes per a robar la propietat intel·lectual d’algú (programari, vídeo, àudio, imatges) o per a violar qualsevol altra llei.

Amb el vostre suport

Aquest lloc web és operat per l’equip responsable i la comunitat. Si teniu més preguntes sobre com funcionen les coses aquí, obriu un tema nou a la secció de comentaris sobre el lloc web i en parlem! Si hi ha un problema crític o urgent que no pot ser manejat per un metatema o una bandera, poseu-vos en contacte amb nosaltres en la pàgina de l’equip responsable.

Condicions del servei

Sí, el burocratès és avorrit, però hem de protegir-nos a nosaltres —i per extensió, a vosaltres i les vostres dades— contra gent poc amigable. Tenim unes condicions del servei que descriuen el vostre (i el nostre) comportament i els drets relacionats amb el contingut, la privacitat i les lleis. Per a utilitzar aquest servei, heu d’acceptar les nostres condicions del servei.