Sondeig taller sobre LoRaWAN

Obro fil per sondejar interès i contribucions en donar forma a aquesta possible activitat que podríem fer amb @Iker de femprocomuns, arrel de conversa en Decidir gestió testbed - #9 per exopedro

Per nosaltres encantats. Podriem fer-ho obert al públic (del Canòdrom o de tot el barri), a operadors de Guifi.Net o alguna entitat en particular. Decidiu vosaltres el format.
Fa uns mesos que hem donat accès al servidor a un parell d’operadors de Guifi.Net per a que practiquin donar d’alta gateways, dispositius i aplicacions cara incorporar-ho a la seva cartera.

Fa poc vam fer, com a TTNcat, una activitat semblant a la Casa del Mig en que ens van pagar el dinar i aquí vé l’ós: és un taller subvencionat/pagat o hauria de ser dins el voluntariat? Això ens condicionarà pel temps i pel contingut.
Al cas de la Casa del Mig simplement estavem per estar allí donant un cop de mà però no vam fer xerrada, exposició ni formació: era gent que ja sabia d’Arduino i volien fer un codi amb LoRa.

Dieu-me quines opcions tenim i comento amb els companys.

Hola @Iker ,

D’entrada, comentar-te que tenim prou temps per la seva definició, ja que es tanca programació d’activitats a 15 de juny per la tardor.

Fas bé de preguntar. Ara per ara, aquest projecte es fa 100% des del voluntariat, en algun moment amb @bruno ens havíem plantejat en aplicar a algun fons petit per tenir una mica de diners que podria servir per coses com aquestes, material, etc. Però està en fase de plantejament.

Ens ho hauríem de mirar, potser algun operador vol finançar el taller? Seria útil per exo.cat mateix ? Algun altre operador? Co-finançat? Potser canòdrom valora que aquest taller podria tenir remuneració? Ho preguntes tu mateix als de canòdrom?

Potser convindria alternativament i en paral·lel anar treballant un taller portat des del voluntariat per si de cas. Se m’acut que aquest taller el podríem dinamitzar nosaltres, i que seria una exploració conjunta en base a alguns tutorials, guies, etc. ja publicades que tingueu. I que cadascú podria mirar de portar els seus aparells i mirar de fer alguna prova. Què et sembla el format?

Puc buscar documentació que ja tenim publicada i comentar amb socis col·laboradors de la cooperativa i gent de la comunitat de TTNcat (a més de jo mateix) per veure si podrien fer voluntariat. Aquí el problema estaria més amb les dates i horaris.

Per altre banda també participem en un projecte on hem de fer tallers a instituts i demés, no sé si aquesta activitat la podriem pagar per aquí. També investigo.

Gràcies Iker, per cert, aquesta formació que vàreu fer a viladecans, brutal, felicitats :clap:

Per altre banda, em sembla que aquesta formació, tira més al core i als fonaments, que no tant en l’ús de la xarxa a Barcelona per un cas d’ús específic, la governança, la participació, si s’ha de pagar, no, en quins casos, etc.

Per cert, des de canòdrom van comentar en un correu que probablement heu vist ja que és Subject: Catàleg comunitat educativa 2024-25, From:masked via Activitats Canòdrom , Date: 2024-05-08 10:36:21 AM. Però oju perquè el deadline és pel Dimecres 15 de maig (mitjans de la setmana vinent)

Demanen propostes d’activitats del canòdrom per instituts, no sé si això és una passarel·la apropiada. Per exemple, potser es pot mirar de fer alguna guia per activar un dispositiu que fa “ON/OFF” genèric d’alguna cosa utilitzant la XOIC (el fet que pugui ser engegat per comunitat educativa és una mena de canari de que el taller té fàcil seguiment i és útil per a totes). I des d’allà serà més fàcil adaptar-ho a l’altre escenari (on/off energia elèctrica relé, on/off GPIO per fer no se què, etc.)

Gràcies pels comentaris. Intentem tenir-ho allà tot publicat.
També el nostre company Jordi Binefa sobre una placa multiús que va preparar per als seus alumnes: GitHub - jordibinefa/IoT-02: Codes and schematics of IoT-02 board.

Podriem preparar una documentació encara millor fer una exposició de qué es pot fer i qué costa en el cas concret de Barcelona, tant per a un usuari particular amb pocs dipositius (l’ús és gratuït fins a 10dispositius) com per una empresa/associació que plantegi desplegament més grans (pensem en comunitats energètiques per exemple) i com “federar” un servidor LoRaWAN per a que sigui privat però obert a TTN alhora.

Hem tingut en compte aquest oferta formativa i hem preparat una documentació per a que ens la puguin fer arribar als insituts, molt pensada també en aprofitar la subvenció del projecte BicXo però seria fàcil (i divertit) fer un taller on pengem uns sensors genèrics (temperatura, humitat, qualitat aire, …) a un Arduino on també hi ha un relé i així demostrar l’ús d’enviament i recepció (que a LoRaWAN és el paràmetre més restrictiu). Ens agradaria molt poder fer un taller al Canòdrom en aquesta línia.

hola Iker! Em sembla bé la idea de plantejar una de les trobades que fem al Canòdrom com una iniciació al LoRaWAN, ho podem definir fins al 15 de juny. Per l’altre costat, si teniu ganes d’arribar a treballar dins els instituts, caldria comunicar interès fins dimecres que ve.
Nosaltres ho veiem complicat implicar-se més estona, considerant que és tot voluntari. Al meu cas també les accions als instituts solen coincidir amb els horaris quan dono classes a la UPC.
Però si teniu temps i té sentit per vosaltres, proposem alguna cosa a Mireia.

Ho tenim present i els hem presentat alguns dels tallers/continguts però no tenim cap opció que no sigui de pagament ja que el projecte que ens subvenciona formacions estan ubicades al Camp de Tarragona. Tot i així els hem demanat les presentin per a que coneguin l’existència d’una IoT oberta i comunitària.

Bones. Proposem el 12 de Juny de 18-20h per al taller obert (i gratuït) de TTNcat on parlar de qué és TTNcat, com fer-lo servir i fer una mica de pràctica (programar algun arduino i enviar/rebre comanda).
Nosaltres (Iker i Xose) tenim disponibilitat per fer-ho com a voluntariat.

1 'M'agrada'

Anunciarem aquest taller per al 12 de Juny de 18-20h com una part d’introducció a xarxes IoT obertes i una part pràctica amb un codi per obrir/tancar un relé i conèixer el seu estat.
Confio podreu venir i fér-ho córrer.

1 'M'agrada'